Top
Menu Luk
Nye vinduer

Nye vinduer


Vinduer i vind og vejr

Er du boligejer, sommerhusejer eller på anden måde ansvarlig for vinduers tilstand og kvalitet, er der nogle ting, du bør være opmærksom på angående nye vinduer. Årstidernes vejr påvirker nemlig dine vinduer, og måske mere end du tror.

Fugtige udfordringer

En af de største farer ved vinduer er fugt. De fleste vinduer, også nye vinduer, er primært lavet i træ. Bortset fra ruden og hængslerne er vinduet derfor modtageligt over for fugt. Hvis det ikke behandles, vil det betyde, at træet med tiden vil rådne eller udvikle skimmelsvamp, hvilket ikke er godt for dit indeklima. I store mængder kan skimmelsvamp faktisk være sundhedsskadeligt.

Træet i vinduer kan blive udsat for fugt alle steder fra. Udendørs kan fugten komme, hvis træet ikke er tilstrækkeligt behandlet. Her kan der nemlig være regn, der slår ind på bygningen, eller hvis et tag er konstrueret forkert eller har en overfyldt tagrende, kan vandet kommer til at løbe ned af facaden. Det kan gøre facaden våd, og er det tæt ved et vindue, kan fugten trænge ind både fra siden og forfra. Det er derfor yderst vigtigt, at vinduet er ordentligt behandlet og ikke udsat for for store mængder vand.

Indefra er det fugten fra dit hjem, der kan ramme træet i vinduerne. Vi oplever typisk meget fugt indendøre, hvis vores hus er lidt utæt. Det er, hvis det eksempelvis ikke er så tykt isoleret, hvis tagkonstruktionen er gammel, eller hvis du har aldrende vinduer. Over tid vil der nemlig udvikle sig små sprækker, som luft kan trænge ind igennem. I den luft er der en masse vand, der sætter sig i væggene og i vinduets træ. En meget synlig markør er, når der danner sig kondensvand på indersiden af dit vindue. Træet i bunden af vinduet er særligt udsat, fordi at kondensvandet vil lægge sig der. En god løsning er at få luftet ud, men det kan også være en idé at overveje at få nye vinduer, især hvis de gamle virker utætte og slidte, da det kun vil lægge an til flere skader.

Vinduets solskoldninger

Det er ikke kun blege danskere, der kan blive solskoldet. Træ er også særdeles udsat for solens skarpe stråler, og derfor også den udvendige del af rammen på dine vinduer. Betyder det, at du skal give dine vinduer solcreme på? Næsten, for det du faktisk skal gøre, er, at give dem træbehandling. Du kan få træbehandling, der er særlig godt til vinduer, og du bør som minimum bruge en træbehandling, der passer til den type træ, dine vinduer er lavet af.

Træbehandlingen går først og fremmest ind og giver træet fugt i en oliebaseret form, så det ikke fordamper så hurtigt. Fugten får træet til at trække sig sammen, hvor der før var sprækker.

Når solen skinner på træet, og det bliver opvarmet, forsvinder den naturlige fugt i træet, og det bliver tørt. Derefter begynder det at trække sig sammen og sprække, og sprækker giver anledning til, at fugt såsom dug, kan trænge ind i træet. Bliver træet ikke opvarmet helt så grundigt næste dag, vil fugten blive i træet, og med tid vil det begynde at rådne. Er det først sket, bør du kraftigt overveje nye vinduer. Af selvsamme årsag bør du kun behandle træet, når du ved, at det er helt tørt – både udefra og indefra. Træbehandlingen vil nemlig fange al fugten inde i træet, så det ikke har mulighed for at fordampe. Du bør efterse og eventuelt træbehandle dine vinduer minimum én gang om året.

Du kan læse meget mere om nye vinduer og udskiftning af dem her